Friday, October 31, 2008

You can´t put your arms around a lägenhet

Det verkar bli Sthlm för oss. Jag är väldigt, väldigt glad att Anna fick jobbet men det känns givetvis jobbigt att lämna Göteborg. Vi pratade om det igår, det är första gången som jag bor någonstans och inte längtar bort. När jag har bott i Stockholm har jag aldrig känt mig hemma. Det gör jag inte här heller, men jag är närmare.

Nu håller vi på att trixa med lägenhetsbyten. Min ovilja mot Stockholm blir ju inte mindre när man ser hur mycket folk saltar hyran när de får chansen. Lägenheter som ligger runt 4000 vid byten, kostar 8000 när de hyrs ut i andra hand. Man förstår att det är en moderatkommun. Dessutom är alla kåta på att hitta blivande bostadsrätter, för att göra klipp. Äckligt.

Jag trivs väldigt bra i den lägenheten som vi måste lämna nu. Det känns lite sorgligt. Till skillnad mot tidigare lägenheter så har jag inte lust att lämna den här. Och när jag kikar på byten och jämför den mot andra lägenheter tycker jag så synd om den. Bara för att den inte har stuckaturer och kakelugn, riktigt trägolv eller balkong så betyder det ju inte att den är värdelös. Den kanske ser tråkig ut när man inte känner den, men det är ju hur fin som helst att bo i. Stackars lilla lägenhet.

Efter att ha väntat i nästan ett år fick jag till slut beskedet att det inte kommer att bli någon förlagsdeal för mig. Han sa att han inte hade tid och jag tror honom. Det hade ju inte varit så bra att jobba med någon som inte har tid, så klart. Men samtidigt så känns det väldigt trist, det har varit det enda hoppfulla jag har sett framför mig. Inte bara för att det vore skönt att slippa lite ekonomisk stress ett tag, men även för att det måste hända något i mitt liv snart känner jag. Det står stilla.

Sjukt att jag fick veta det samma dag som Anna fick jobbet. Om hon hade varit min kompis hade jag bara hatat henne för det (alltså just för att det var samma dag). Men nu blir jag så glad för hennes skulle så det känns snurrigt i huvudet. Väldigt ledsen och väldigt glad samtidigt.

8 comments:

David said...

Hej mörn.
Trist med förlaget, men kul med anna jag kommer att bli så glad jag nästan dör om ni flyttar hit.

Jag tror att du gör det för enkelt för dig om du placerar in viljan att hyra ut till ockerpriser på en direkt höger/vänsterskala. Folk tog överpris på andrahandslägenheter när sossarna styrde i sthlm också. Det är nog för att det går. Människor är elaka och egoistiska när de har chansen. Men har ni inte en rimlig chans att byta till er en okej lägenhet i en närförort i sthlm, mot eran? Och ska ni flytta tillbaka någon gång kan ni ju byta till en fin lägenhet igen.

Jag tycker att det blir lite larvigt att gnälla över att man inte får kakelugn och fina golv. Det är ju inte så att alla så att alla som bor i Göteborg har det det bor väl en massa människor i era fula förorter också, som är utestängda från privatvärdarna i innerstan pga ickesvenska namn.

Jag har aldrig haft en chans att få en fin lägenhet , jag har bott i andrhand fula studentlägor, stått i bostadskö i sex år så att jag nu kan få ett förstahandskontrakt i vällingby eller kärrtorp. Till slut har lånat vansinnigt mycket pengar för att få en lägenhet med balkong och fint golv. Som inte ligger i innerstan.

Men det jag framförallt vill säga är jag tror att det här kommer att bli grymt. Det här kanske är det som ska hända i ditt liv en flytt, du ruskas om och kanske kommer igång med något annat. Anna får ett roligt jobb, ni får hänga med mig min familjen jättemycket. Vi är jätteroliga.

OBS det här är ingen diss, det är ltie av en uppsträckning och mer av ett välkomnande.

martin said...

Ha ha, utsträckning, det är bra! Givetvis blir det ju fantastiskt att få bo nära dig igen...

Men det är enorm skillnad på bostadsmarknaden i Göteborg och Stockholm. Jag har ju inga kontakter här, inga pengar att visa heller. Ändå har jag fått förstahandskontrakt bara genom att köa och söka aktivt i fyra år. Alla mina kompisar bor bra, trots att alla är värdelösa på marknaden, förutom Ingo och Paddan då. Det handlar inte om "vit medelklass", det enda dom ser i mina papper är mitt namn och vad jag tjänar, vilket ligger under minimilön. Jag tror faktiskt inte att familjebostäder plockar ur invandrarnamn ur kön.

Jag tror visst att det handlar om politik, eftersom varenda jävla hyreslägenhet ombildas i Stockholm så blir ju marknaden svårare. Det är ett politiskt beslut att godta det. Och det är även ett politik på individnivå att kräma ur så mycket pengar man kan när man hyr ut.

Och jag har aldrig sagt att jag kräver kakelugn, tycker bara att det är jobbigt att man måste ha sådan lyx här i göteborg för att kunna matcha en vanlig skitläga i sthlm. Den vi har nu är ju inget speciellt, men jag gillar den ändå.

paradise alley said...

Jag har sagt det förut men måste älta: Det är bara så synd att ni flyttar nu när vi skulle bli granns! Fast jag är glad för Anna. Varför kan inte alla bo i samma stad för?
Fan.

martin said...

Ja, jag tycker också att det är synd... Vi hade ju ett väldigt gediget majornagäng på gång!

David said...

Det är klart att det är ett politiskt beslut att minska hyresrätterna i stockholm, men jag tror att det är att göra det för enkelt för sig själv att säga att anledningen att man tar ut ockerhyra är att stockholm är en moderatkommun. Där är det mer tillgång och efterfrågan som gäller vilket ju i slutändan är en konsekvens av en moderat bostadspoltik. Fan nu fick du ju rätt ändå. Men tar folk frtf ut såna där ockerhyror förresten det är ju förbjudet nu. Jag hade fyra gäster här ikväll som bor i andra hand utan att betala ockerhyra, en av dem i innerstan. Jag missförstod dig om kakelugnen mitt fel.

martin said...

Kolla på eniro, vad folk hyr ut för. Helt sinnessjukt.

Jonathan said...

Det känns skönt att vi kommer lite närmare varandra. Jag vill komma och hälsa på,

När bostadsmarknaden i Stockholm jävlas med mina kompisar tycker jag att det är synd. Det finns ju många specialiserade yrken som gör att man måste bo i Stockholm, som i erat fall. Jag hoppas det går bra med lägenhetsletandet!

Annars tycker jag nog att det är ganska bra att det är svindyrt att bo i Stockholm. Då kanske folk slutar flytta dit helt utan anledning. Jag tycker att det är sjukt viktigt för människor att kunna flytta till en plats dit de dras för att arbeta. Då ska man inte behöva bli blodutsugen för att kunna göra ssitt värv.

Men i den generella bostadsdebatten får vi inte glömma att det inte är en mänsklig rättighet att bo i den kungliga hufvudstadens stadskärna, det finns mänga hyreslägenheter i Sveriges mindre städer som står tomma.

martin said...

Väldigt bra poäng Jonathan!

Ideologiskt är den lite tveksam, för du säger ju egentligen att Stockholms innerstad borde reserveras för rika. Men det är egentligen mer synd för Stockholm än resten av Sverige. Och Sverige är viktigare än Stockholm.

Det är synd att musiker, till exempel, har råd att bo i Stockholm, det vore bättre om de blev tvungen att bo kvar i norrland där de kommer från. Då skulle det till slut leda till att fokuseringen kring Stockholm/Göteborg skulle släppa. Nu har det blivit en ond cirkel, när studios, spelställen, skivbolag och musiker bor på samma ställen. Det är inget som behöver stå i vägen, men det blir ju automatiskt bökigare.