Monday, January 14, 2008

Har börjat lite med projekt rockhistoria. För att peppa mig själv till att lyssna på musik ska jag börja gräva i historian som man gjorde när man var ung. Eller gräva och gräva, jag plockar grejer som är nära till hands.

I helgen laddade jag ner Bowies Berlintriologi. Jag har länge ansett honom som fruktansvärt överskattad. Men min nya grej är att ge det mesta en chans. Low verkar ju väldigt bra. Lite konstigt att jag inte lyssnat på honom förut. Beror nog på hela hans sci-fi grej. Gillar bara fantasy om det är medeltid.

Jag laddade även ner Fleetwood Macs Rumors. Den var lite feg dock, det är ju älskade hit och dit nu. Men ett annat löfte jag har gett mig själ är att inge banga på grejer bara för att det är hajpat. Det var ju så jag missade Bowie, på sätt och vis.

Den tredje kategorin handlar om att ge skamnjutning en riktig chans. Jag försökte ladda ner Joshua Tree idag, men det gick inte. Kanske dålig karma att ladda ner något som de där fina grabbarna har rört vid. Men ni fattar vad det handlar om, om man misstänker att man skulle gilla något som man inte står för, så måste man testa.

Idag läste jag en krönika av Josephine Olausson i Sonic. Den handlade lite om det här, hon menade att 2007 var året då allt blev okej. Jag förstår hennes slutsats eftersom det har varit mycket Toto och sådant som förut var förbjudet. Men hon drog slutsatsen att inget längre var fel. Jag vet grejer på rak arm som aldrig kommer att bli sönderkramat: riktig jävla mesig twee-pop med vuxna som sjunger som utvecklingsstörda barn. Det är för subversivt för de flesta. Definitivt mer subversivt än hip-hop, hårdrock och musik som ofta går hem hos utvecklingsstörda och barn.

Den andra grejen som aldrig blir rumsrent bland music lovers är Lars Winnerbäck-rock. Lite irland, lite Bruce, lite Sundström, lite Cloetta-hallen. Jag har sällan möt så mycket avsmak som när jag sa att Miss Li-duetten "Om du lämnade mig nu" var bättre än Justin Timberlake.

Hur som helst, det enda som egentligen har hänt är att det är coolt att gilla förbjuden musiker-musik nu. Någon ny öppenhet tror jag inte vi får se.

7 comments:

David said...

det är så larvigt med guilty pleasures inom musik, det är aldrig någon som listar något riktigt ohippt som säg metallica nordman eller limp bizkit. det är alltid något "förbjudet" som ändå är rätt.

martin said...

Ja! Guns and Roses är verkligen ett sådant band. De är töntiga på ytan men är ändå okejade av etablissemanget.

chops said...

Jag gillar Metallica, särskilt senaste. Fast det var roligt det där med "Lite Irland, lite Cloetta-hallen".
Guilty pleasures-begreppet är fruktansvärt. Jag gillar det jag gillar och det jag borde skämmas för skäms jag för och skulle aldrig kokettera med det.

martin said...

Jag gillar trumljudet på St Anger. Så sjukt. Hela ljudsbilen är ju lång ifrån fet men väldigt ondskefull.

chops said...

Skivan är lite ojämn, singeln är bäst. Men Metallica är ju ett sjukt ojämnt band. Gravt överskattade av många och framförallt av sig själva. Fast då och då smäller det bara omkring dem, Som på St Anger och rätt mycket på första och andra skivan. Men det finns extremt mycket annan (speed-till och med) metal som är bättre.
Fast jag är svag för det där specifikt hjärndött amerikanska: Metallica, Misfits. Här är skillnaden dock: jag vet att det är dåligt. Precis som Bloodhound Gang och Blink 182. Jag vet. Ändå kan jag rysa när jag hör det emellanåt. Alltså av välbehag. Jag hatar mig för det. Inte för Misfits, föresten, jag ändrar mig där, de är bra på riktigt. Men de andra. Hatar mig själv.

martin said...

Misfits är ju väldigt ok att gilla också. Blink 182 gör ju ändå poplåtar, de är som ramones fast utan all estetik och "kult". Bloodhound gang är man lite rädd för att börja gilla. Det vore faktiskt jobbigt. De är som Beastie Boys minus allt det bra.

Pat said...

Men Mörn menar du på allvar att du tycker bättre om Winnerbäck än JT? Antar att du bara vill provocera.

Misfits har väl alltid varit coola tills de gjorde comeback utan Danzig och skämde ut sig på Hultan och grejer. Minns dock att du + övriga fikagänget inte var sena att håna min box hemma på stuguvägen. Den är jag fortfarande stolt över btw, snygg som fan är den!