Tuesday, January 15, 2008

Det verkar som att den kritiska journalistiska hållningen kan lämnas hemma så fort man skriver något om ungdomar och sex. Är det för att ämnet i sig är lite skrämmande? DN har ett reportage idag, där de i vanligt ordning kopplar ihop strul och kk med våldtäkter. Som vanligt skapas en bild av djuriskt kåta killar som försöker lura ovilliga tjejer till att ha sex på olika sätt: Man kan tänka sig killen som inte verkar få något ragg halv ett på lördagsnatten, säger Prawirodarmo. Full och kåt skickar han i väg ett sms till tre tjejer han har dejtat tidigare och frågar vad de gör. Chansen att han ska få tag på någon att ha sex med för stunden är mycket större än den var för hans pappa när han var ung.

Det som egentligen gjorde mig upprörd är att DN har skickat ut en enkät till ungdomsmottagningar i landet där de får svara efter sina erfarenheter.
Mediernas påverkan poängteras starkt. Både pojkar och flickor konsumerar porr i stor utsträckning, vilket leder till en normalisering av avancerat sex. Samtidigt som sexaktens betydelse ökar minskar betydelsen av känslor. Oavsett om det är artikelförfattarna eller ungdomsmottagningarna som har dragit den slutsatsen så är det helt vansinnigt att ta det för en sanning. Det är ju bara en ren spekulation som bygger på en populär uppfattning. Vi måste komma ihåg att både de som jobbar på ungdomsmottagningarna och journalisterna som skriver artikel färgar den med sina egna värderingar. Dessutom kan man ju tänka på att ungdomsmottagningar främst kommer i kontakt med de som är sexuellt aktiva, det betyder ju inte att alla är det. Eller att alla som är det går dit.

Artikelförfattarna gör även en grej av att ungdomar kan ha sex med varandra utan att vara kära. Det känns som att det inte är någonting att stoppa pressarna för.

No comments: