Tuesday, December 04, 2007

Hittade den här bilden på Tinas fejbok. David, du är våldsamt stilig, men varför heilar du? Och varför ler du som en moderat? Vad firade ni när bilden togs? Är det silverbröllop eller fyller någon kung år?---

Läste någon DN kultur idag? På mittuppslaget hade Ed Harcourt en sida och Rufus Wainwright den andra. De hade spelat. Såg hur lika de är varandra, de är ju båda popsmedar ut i fingrarna också. Skillnaden är väl att den ena vårdar sin image som alkis och den andra sin image som bög.
Hur som helst: det var konsertrecensioer och rubrikerna var Harcourts otålighet blir magi på scen respektive Mer magi önskas för Wainwright. Ordet magi användes också i brödtexten i båda artiklarna, det här är inte så konstigt, en trött redigerare har väl plockat upp magi från de båda texterna utan att tänka på det. Men visst är det roligt hur ofta magiskt används i rocksammanhang? Skulle man vara musikintresserad utbytesstudent skulle man nog tro att ordet magiskt i svenska hade en specifik musikalist betydelse, så ofta som det förekommer.

Men samtidigt, hur ska man förklara det ögonblick då musik blir större än bara melodi, rytm, harmoni och text? Det är ju rätt märkligt, hur alla de där delarna, som kan mätas med kvantitativa metoder kan höjas upp till något sublimt, som man sa förr. Man skulle ju kunna beskriva det som gudomligt, att vi istället säger magiskt kanske är ett tecken på sekularieringen i samhället.

1 comment:

David said...

Nyår!
Vi hade just sjungit kungssången, och jag kände väl mig lite extra nationalistisk. Lite glad i hatten var jag efter att ha skålat hela kvällen för alliansens framgångar, därav det fåniga leendet.

Snart är det dags igen, den här gången får vi fira tilsammans. Vågar jag hoppas på en gruppbild