Tuesday, November 06, 2007

Igår var jag på Linnebiblioteket och såg den här avdelningen:


Visst får man känslan av det först bara stod Kvinnligt? Sedan kanske någon tyckte att den rubriken kändes lite otidsenlig, lite som uttrycket kvinnofrågor. Så man köpte in några böcker om manlighet och lät Manligt få sin plats på skylten.

Det kändes rätt bra. Ingen kunde ha invändningar mot avdelningens namn, varken man eller kvinna. Tills någon radikal bibliotikarie menade att det var fel att dela upp det i manligt/kvinnligt, "vi är ju alla människor", och så fick det tredje kategorin sin plats. Eller så kom det in lite böcker som var svåra att placera.

Jag tycker att Manligt Kvinnligt Mänskligt låter lite som en folkhögskolekurs. Ser ni boken på hyllan, Hör du vad jag säger? Den står med på kurslistan. Som en allvarligare variant av kick-off favoriten Hur tänker hon, en monolog om manligt och kvinnligt.


10 comments:

David said...

Ha Ha, den där hyllanvållar huvudbry på många bibliotek sedan 1984 tror jag,heter den (Ohj) Könsrollsfrågor tidigare hette den det så vackra kvinnofrågan. Många bibliotek kallar den bara för genus alt genusfrågor, den där varaianten har jag inte sett förut. Den mest diskuterade hyllan på biblioteken är Bl Omstridda fenomen och företeelser i bibliotekariemun kallad mumbojumbohyllan

Anonymous said...

Har alldrig vart på biblan men det där är sköj som fan!

/Stef

martin said...

David du skriver som en alkis, jag fattar inte vad du menar. Hette den Kvinnofrågor på riktigt förut?

Gillar att den kallas för mumbojumbo!

Stef, det finns serier och dvd på bibliotek också. Om böcker känns lite väl tungt.

David said...

den hette kvinnofrågan förut nu könsrollsfrågor, i morgon män är från mars

David said...

skönt att du bytt profilbild

JON said...

kvinnligt manligt mänskligt låter som nåt företags-workshop för 40-talister som gillar att bolla med frågor kring typ manligt vs kvinnligt ledarskap. och så enas de om att om fler kvinnor var chefer skulle ingen fuska med stämpelkorten, ungefär, eftersom stämingen på arbetsplatsen skulle vara mycket mjukare.

martin said...

Ja, precis så! Men med fler män på arbetsplatsen blir det ju mkt rakare och ärligare kommunikation. Det får vi inte glömma bort. Skönt att slippa allt tjatter!

Erik said...

Kan du inte ha "Manligt, kvinnligt, mänskligt" som titel på nästa Vapnetskiva?

martin said...

JA!

JON said...

JAG ÄR INTE FEMINIST
JAG ÄR HUMANIST

mer politiska slogans åt vapnet.