Tuesday, October 09, 2007

Björnen

Tänk att den där jägaren blev dödad av en björn. Läskigt. Det var ju det jag sa, jag höftade lite när jag sa att ungefär en människa vartannat år blir utsatt för björnattacker, men det händer ju. I och för sig är det bara tre som har dött sedan början av nittiotalet. Men ändå, det är sunt att vara rädd för björnar i skog och mark. Där jag kommer från är det inte helt ovanligt med patrullerande björnar.

8 comments:

David said...

tre har blivit dödade under nittonhundratalet. Första fallet typ 1902, andra gången på nittiotalet fast då var det en skadeskjuten björn och då får man väl nästa skylla sig själv. Men det här var riktigt läskigt, han blev ju dödad på sin gård inte i skogen utan precis vid sitt hus. Björnen var tydligen helt utsvulten finns inga bär i skogarna hävdar någon lokal självpåtagen expertis i tidngarna.

Jag är skiträdd för björnar när man är ute i skogs i jämtland fast det finns ju inte mycket där vi kommer ifrån. Sen dör det ju lite fler i trafiken och allt det där.

martin said...

Jag menar nittonhundratalet, skrev fel. Man har sett björn ovanför oss i buan.

Tråkigt att det här kommer att användas som ett argument för att man ska döda alla rovdjur. En same i dn sa att "det här har vi varnat för länge". Grejen med naturen är ju att den inte går att kontrollera till hundra procent. Vi kan ju inte ta bort allt som är farligt. Då borde vil hellre satsa på att utrota fästingar, de lär ju ha lett till flera dödsfall än björnar och vargar tillsammans.

David said...

Jo jag har också sett några björnspår, men de verkar mest ströva förbi där uppe i skogen, men jag menar det är ju inte stor chans att man skulle se en björn i svartsjöanområdet ner mot byarna. Lina diamant berättade en gång om sin sommarstuga i dalarna där man såg björnar varje gång man var där.

Ja rovdjurshatarna kommer att gå bananas, döda allt som dödar nu.

Jonathan said...

Jag läste fel och trodde att du skrev att varannan määniska blev attackerad av en björn nån gång under sitt liv. Och fick sån björnfrossa att jag inte ens tänkte på att granska din fakta. I Umeå finns, på museet, en serie om några same-män som dödar en björn och kletar in sug i björnens blod och dansar nakna. Sen kryper de baklänges i en ring runt i sitt tält medans familjen tittar på. Samt några fula same-smycken som man hittade på en same som blivit dödad och slängd i en älv. Dålig reklam för samer. Och björnar, för den delen.

David said...

Björnen som mytologisk figur verkar vara gemensam för alla schamanistfolk som levt i norra eurasien och nordamerika. Jag har snöat in lite på förkristen tro hos finnar och samer.

Pat said...

Jag säger bara en sak Akakaboto! Eller förresten jag säger två, bevara den biologiska mångfalden och ignorera de skjutglada tokarna från norr (eller de finns kanske mest i dalarna?)

paradise alley said...

den senaste björnen i vår skog träffade på en sån där skjutglad i en av byarna på andra sidan skogen, säger byskvallret.

martin said...

Slandrom? Eller fåker?