Thursday, May 17, 2007

Idag på basketen var det sämst. Små planer och tråkigt spel. Jag blir dålig när spelet är dåligt. Fick inte springa så mycket heller, det är ju lite synd.

Men en grej var i alla fall intressant. Det var med tre utbytesstudenter som jag blev helt fascinerad av. De var så sjukt små allihopa och jag vet inte riktigt om det var för att de var little people eller att de härstammar från ett småvuxet folkslag. Om jag skulle gissa så skulle jag säga att de var från Fillippinerna eller något liknande. Men jag vet inte. De kanske var mellan 130-150 cm långa. De hade lite av dvärggrejen, med stora huvuden. Men ansiktena bar på en viss vuxen karghet. Det som talar mot dvärgteorin är också att de hade väldigt små och smala kroppar. Samt sannolikheten att alla tre skulle vara dvärgar som har bestämt sig för att göra ett utbytesår i Sverige. Och basket kanske inte är den vanligaste sporten som provar på som dvärg.

Det är lite synd att den rasbiologiska forskningen fick så obehagliga konsekvenser. Det vore skönt om man kunde slå upp det här någonstans.

10 comments:

Jonathan said...

Håll i den där tanken Martin. Jag tänker den varje dag. Jag är ju besatt av att lista ut varifrån folk kommer. Det är det bästa jag vet. Du borde ha frågat vad dom hette när ni spelade i samma lag, alltså bara "Tja, Martin". Det brukar jag göra när jag är osäker på någons nationalitet. Om man sportar alltså. Sen går jag hem och googlar namnet och kollar var web-sidorna hör hemma. För judiska namn funkar ju Encyclopedia judaica bra, där finns ju alla judiska släkter listade. Själv är jag på nån slags hot streak nu, efter att ha gissat en eritrean, en bosnier och en dransyska med ofranskt namn.

David said...

fan för er långa människor och era ideer om hur långa människor är,klart de inte är 130-150,de lär ju ha varit mellan 150-170 dvs,mellan min mamma och mig i längd.

Annars håller jag helt med föregående talare i frågan, det är alltid sjukt intressant att gissa ras och härkomst,men det ärinte lättomman kan namn såkommerman ju som johny sa betydligt längre. Men man kan göra missar ändå,jag gissade att en bosniska kom från kaukasus/asien pinsamt. Jag är också inne på blodgrupper,jag upptäckte att b+ som jag har har bara cirka 10%i sverige medan det är ca. 20 procent som har det i finland, sen vobblar procenttalet upp och ner tills man kommer till inre asien och sibirien såblir den lika vanlig som a+ spännande..

ellen said...

håller med david, ni långa har så skev uppfattning ibland. björn vägrar tex acceptera att medellängd för tjejer är 168 eftersom jag är "så liten" (= 174/175 inte säker). sen är väl medellängd för killar 179? ändå anses typ alla killar under 180 som kort i rocken.

martin said...

David, dom var betydligt kortare än dig! Mycket mindre på alla sätt.

Ellen, jag skulle säga att du är ganska lång för att vara tjej.

Jonathan said...

Jag håller med. Folk tappar perspektivet från ovan. Fyrtornet Mörn och Lyktstolpen Björn brukar ofta hävda att jag är "kort". Vilket är helt sjukt. Om det bar fanns två kategorier, tycker jag att man skulle kvalificera in som LÅNG om man var en och åttio. Vilket jag är. Eller egentligen 179,5 cm, men det avrundas uppåt. Såsom jag har kämpat för den där sista centimetern.

martin said...

Jonathan, jag tycker inte att du är kort! MörnBjörn verkar ha blivit en person.

paradise alley said...

Det är spännande! Vi mäter upp folk på Volvo för att ha med i testning av ergonomi, och när man är klar får man en litet diagram med alla kroppsdata på. Jag ligger i 99:onde percentilen på längd (dvs att 99 % av kvinnorna i Sverige är kortare än mig) men bara i 20:e percentilen vad gäller axelbredd. Freaky, jag måste träna upp axelbredden asap.

paradise alley said...

alltså, du kan ju såklart slå upp det, antropometiska listor över olika befolkningar finns ju såklart för alla möjliga ergonomiska ändamål.
Tyvärr är de flesta listorna från 60-70:tal så de stämmer ju inte så bra. Jag var med i ett projekt när jag jobbade på Chalmers där barn skulle mätas upp igen, de skulle scannas med en gigantisk kroppscanner.

Jonathan said...

Nej, folk blir längre! Senegaleser som växt upp i USA är 2 cm längre än senegaleser som växt upp i Senegal, läste jag i nån ekonomibok (har ingen referens, så ta det med en nypa salt tills jag hittat den). Det har med kost och välstånd att göra. I Saint-Denis är de säkert kortare än i Senegal.

Längre personer tjänar också mer än kortare i USA, antagligen av ovan nämnda orsak. Jämför bara Björn med mig och David om tjugo år.

paradise alley said...

tänk om det vore normalfördelat, då skulle jag tjäna mer än 99 % procent av alla kvinns