Wednesday, December 20, 2006

Back in the Överbyn

På tåget satt jag i resturangvagnen och åt den äcklig ostmackan (samma som de haft de senaste tio åren: färskost och västgöta). Det fanns tre olika kötträtter och långa, fina baguetter med köttbullar och falukorv och stekta ägg. Och de där torra ost-on-ost mackorna. Varför? Note to self: skriv ett klagobrev till SJ.

Där satt jag alltså och åt mackan och läste medhavd nöjesguiden (konstaterade att jag bara har hört två av årets bästa album i sin helhet, men däremot sett nästan alla av årets bästa filmer, vad är det med mitt musikintresse egentligen?). Bakom mig satt en sådan där jobbig kvinna som måste prata högt, högt om alla detaljer i sitt liv. Hon fikade med sina kupékamrater, två timida män, och lyckades avbryta varenda litet samtalsämne de tog upp med tråkiga observationer från sitt eget arbets- och mammaliv. En av gubbarna försökte skoja om att rökare var sjuka ofta eftersom de blir tvungen att springa ut och röka varpå hon och hennes rökkamrat högljutt protesterade: "stämmer inte, stämmer inte, en sjukdag har jag haft, en sjukdag har jag, stämmer inte, stämmer inte". Det här att upprepa samma fras flera gånger när man diskuterar/lever i livslögner är det en jargong eller ett dumhetstecken? På Ricki Lake och förnedringsprogram (där programmet berättar att du är tjock, du har en äcklig resturang, du är en dålig förälder och så vidare) brukar ju fok göra det. Det kanske mera är en tråkighetsgrej, tråkiga killar som ändå måste prata brukar ju gärna upprepa "jag säger ingenting så har jag ingenting sagt" och liknande fraser.

Håh, det är ganska lite snö här i Jämtland. Bättre än i Götet i alla fall. Stackars pappa blev tvungen att berätta för mig att det kanske kommer att smälta bort. Grön jul, hemskt. Appropå föräldrar så sa Anna att mamma läser Klaras blogg, om hon läser min ska hon sluta med det. Jag tror att föräldrar ljuger om hur mycket teknik de kan, de låtsas som om de inte vet skillnaden mellan mp3-spelare och radios, men i själva verket har de RSS-feed i mobiltelefonerna och lagrade inlogguppgifter till alla våre mailadresser. Tänk vad jobbigt att vara ung i dag? Frågan är inte "vet du om vad dina barn gör på internet?" utan "vet dina barn om att du vet om vad de gör på internet?". När man själv var barn var det bara telefonen som kunde buggas, nu kan ju en driftig förälder installera spionprogram på datorn, logga in på lunarstrom och läsa sms. Jag tycker att kontrollgrejen är konstig, internet jämförs ju med den vanliga världen och alla faror som finns där, men som förälder kan man väl inte följa efter sina barn överallt och hålla koll på alla deras kontakter IRL? Varför ska man då göra det på nätet?

2 comments:

Anonymous said...

gött med långt inlägg! bra också.

//han1

dacloern said...

hmmm detta inlägg gjorde mig, inte helt otippat kanske, lite illa till mods. inte nog med grön jul (som jag iofs befarat) men läser mor min blogg? varifrån har anna fått detta?